Gravidträning

Om det någon gång är viktigt att hålla i träningen så är det under graviditeten. Självklart orkar inte kroppen göra allt den är vad vid men den behöver hålla igång och fortsätta vara stark. En sak som jag har missat under både mina tidigare graviditeter är att träna dom inre magmusklerna. I ren okunskap. Jag har bara slutat träna magen när den har börjat växa bara för att inte förstöra dom yttre magmusklerna. Därav har jag fått mina problem med mag/ryggmusklerna. Så denna graviditet och tiden innan har jag verkligen jobbat hård med detta och nu sedan jag blev gravid endast med dom inre musklerna. Jag har fått många bra tips av många duktiga tränare men min stora inspiration har varit en tjej som själv precis varit gravid och fött barn och är väldigt duktig på träning. För er som är intresserad så heter hon Emelie Hollsten och driver en blogg där hon i ett inlägg förklara flera bra övningar för magen under graviditet. Jag tror absolut att man har lättare att föda barn om man förbereder sig och är fysiskt stark genom hela graviditeten. Jag har inga som helst orsaker att inte hålla igång då jag mår bra och är pigg. Så jag fortsätter att köra på 2-3 ggr i veckan med mål 2 ggr. Det känns lagom. Hur har ni gjort under era graviditeter? Har ni några bra tips på övningar för en gravid? Tacksam för tips! 


Trevlig helg allesammans :) 



När fyra blir fem ❤️

De senaste två månaderna har varit väldigt tuffa på flera sätt. Den 23/7 fick vi plusset på stickan för fjärde gången. I januari i år fick vi plusset för tredje gången som slutade med ett tidigt missfall i vecka 4-5. Missfallet skedde dagen innan jag planerat skulle göra en abort. För mig var detta beslut inte alls svårt att ta i den situationen vi var i då. Jag mådde väldigt dåligt i min ångest och kunde knappt ta hand om mig själv. Så att tänka på en ny graviditet fanns verkligen inte då. Så när missfallet kom så tänkte jag bara "det här var menat". Sen var det inte mera med det egentligen. Jag mådde aldrig dåligt över det missfallet och gör inte idag heller. Efter det började vi sälja av alla bebisgrejer. Vi hade bestämt oss för att det var Tillräckligt med två barn. Allting var så jobbigt med förskola och allt var det nu var. Under våren provade jag tre olika preventivmedel varav endast ett fungerade för mig/oss  - kondom. Enligt mig ett oerhört underskattat och gudomligt preventivmedel för folk som kommer ihåg att använda den/det. Lika gudomligt är det inte när det glöms bort att användas som vi gjorde på midsommardagsnatten. Resultatet av detta blev att vi dagen efter fick testa på ytterligare ett preventivmedel, nämligen akut-P-piller. Exakt en månad senare fick vi svar på att även detta preventivmedel var värdelöst för oss. JAG VAR GRAVID. Det första jag gjorde var att ringa till familjeplaneringen på ackis för att försöka få en tid för rådgivning. Så fortsatte jag i 2 veckors tid utan att få ett enda svar i telefonen. Eftersom att jag redan då var i vecka 8 och började känna mig lite stressad över situationen så bokade vi ett tidigt ultraljud. I vecka 9+2 fick vi göra ett sånt och det var först efter det som

Vi började förstå och acceptera att vi troligtvis kommer att bli trebarnsföräldrar. Det som fick mig att känna "det här är menat" var att beräknat förlovningsdatum efter det tidiga ultraljudet blev 17/3. På farmors födelsedag. Jag fick en känsla av att farmor har skickat oss denna glädjen och att hon vill att ännu ett barn ska få växa upp i hennes trädgård. Att gå i flera veckor och bara vela fram och tillbaka och tänka på allt positivt och allt negativt gjorde bara allting till en soppa i huvudet. Vi valde att vänta med att berätta för nära och kära till efter vecka 12 just för att vi ville vara ensamma om att ta beslutet. Det är så lätt att bli påverkad av andras ord i ett sånt här beslut. 

Vi valde att göra kub-test även denna gång och det kändes faktiskt ännu mera skönt att ha gjort det denna gång än vad det gjorde sist med Junelle. Efter kub-testet var det som att glädjen och lyckan kom ikapp oss. Innan hade vi haft svårt att känna den här riktiga bebis-lyckan som vi gjort tidigare. Idag känns det helt annat. Nu längtar vi och planerar minst lika mycket som vi gjort dom andra gångerna. Det är fantastiskt hur spännande en graviditet kan vara fast man gjort det så pass nyligen två gånger! Det är lika spännande att byta vecka varje gång och få bläddra i appen och läsa vad som händer med bebisen i nästkommande vecka, att känna första fosterrörelsen, att få träffa barnmorskan igen, att få vänta och längta till RUL men mest av allt - att få gå och fundera på vad det ligger för liten plutt där inne och gror. Det känns ibland orättvist att våra liv ska berikas med ytterligare kärlek och ytterligare glädje som ett barn ger. Men samtidigt så tänker jag är detta är livet för mig. Ingenting annat betyder mer än kärleken från min familj. Min familj är mitt liv. Jag älskar dom så himla mycket. Idag kan jag inte tänka mig annat än ett liv med tre barn eftersom det snurrar i mitt huvud hela tiden. Även fast jag har ytterst svårt för att föreställa mig hur det kommer bli. Jag är faktiskt livrädd. Men en sak är jag iaf säker på. Barnet kommer bli älskad och få lika mycket kärlek som syskonen. 

Jag mådde väldigt dåligt från vecka 9-13, i stort sett hela augusti. Jag mådde illa till och från och var sjukligt trött. Nu mår jag jättebra och illamåendet verkar ha gett sig. Vi är idag i vecka 16 och efter kubtestet fick vi bf 16/3, dagen före min farmors födelsedag. Jag har känt bebisen röra sig sedan vecka 14, snart i 2 veckor. Det är fortfarande otydliga rörelser men jag känner den lille lite hela tiden. Med Junelle kände jag samma känsla någon dag innan vecka 16. Med Milian var det efter RUL, säkert i vecka 19-20. Det känns så roligt att äntligen få dela med sig av detta som vi hållt för oss själva i 2 månader. 

Barnen förstår mer och mer. Junelle pratar mycket med bebisen och säger "förlåt bebisen" när hon råkat knuffa till magen. Hon har också frågat "bebisen, har du någon snopp eller en pulla? Kommer du ut snart". Barn är för härliga! Jag är såååå glad över att få ge mina barn ytterligare ett syskon. Det känns fantastiskt att få ge Milian ett syskon när han kommer vara 4,5 år. Han kommer nog reagera på ett helt annat vis då än vad han gjorde när han var 1 år och 9 månader och Junelle kom. Det känns och skönt att Junelle också är stor nog att förstå vad detta innebär. Honköns redan idag såååå mycket större än vad Milian var när hon föddes. Så jag tror att båda deras åldrar är väldigt bra för att få ett syskon. 



Föräldramöte

Alltså jag säger bara wow! Vi har varit på ett par föräldramöten innan men detta var verkligen ett riktigt bra möte. Vi började kvällen men fadderrträff och vi fick lära känna våran fadderfamilj. Det var superbra! Vi gick igenom allting, mestadels städningen såklart som börjar för oss nästa vecka. Alla föräldrarna där upplevde det som otroligt rent (städar VARJE DAG) och att barnen är överlag väldigt friska. Så har jag också upplevt det hittills. Sen började mötet med att personalen hade filmat in alla barn så varje barn fick säga sitt namn och vad föräldrarna hette. Och om dom hade fler familjemedlemmar. Så otroligt uppskattat och roligt! Och givetvis hade vi alla skrivit under att medgivande att dom får filma och fota våra barn. Sen pratade vi halva mötet om det viktigaste av allt -TRYGGHET. Alla föräldrar fick gå igenom tankar omkring ordet och hur vi kopplar det till förskolan. Det blev otroligt mycket fina ord och bara positivt såklart. Flera familjer tog upp att de hade bytt förskola och Att det märktes så himla tydlig trygghet bara av att vara i miljön. En familj hade bytt från en stor kommunal förskola med stora småbarnsgrupper och hon upplevde sån himla stor skillnad i tryggheten. Hon sa "nu kan jag känna mig 100% trygg när jag cyklar till jobbet".det är en otrolig skillnad. Nu blir mitt barn sett på ett helt annat vis". Exakt så upplever jag också våran situation. Milian som alltid varit så himla försynt och tillbakadragen passar verkligen inte i stora och högljudda grupper. Junelle kanske skulle göra det, vad vet jag. Men för mig skulle det aldrig vara ett alternativ när hon är så pass liten. Min åsikt är att ett litet barn inte är redo för "förskola" innan det fyllt  3 år. Detta är visserligen individuellt men för mina barn (Milian iaf) är detta klart och tydligt. Hade jag möjlighet ekonomiskt så hade jag absolut varit hemma med mina barn i 3 år, men nu har jag inte det och därför är jag sååå tacksam att vi har hittat detta fantastiska ställe som alltid öppnar sina famnar när vi kommer. Det är alltid någon som möter upp, det är alltid en pedagog tillsammans med barnen i vardera rum, det är alltid lugnt och tyst när man hämtar och det är alltid någon som har tid. Tänkt vad många förskolor runtom där pedagogerna inte har tid att trösta, inte har tid att låta barnet sitta i knä och inte har tid att läsa en saga extra vid vilan. Och dessutom som inte har tid att vara närvarande, leka med barnen! Bara för att det är för stora barngrupper för barnen och personalens bästa. Usch och fy. Nej, det enda jag har att säga är att jag är tacksam för att vi har möjligheten att få vara på denna förskola och att jag har världens bästa chef som ordnade med mitt specialschema. Tacksamhet delux. 


Jobbhelg

Denna helg har bestått av kvällspass på fredagen och därefter kvällspass lördag och dagspass söndag. Därmed jobb hela helgen. Jag är ju sådär att jag vill jobba HELA helgen om jag ändå ska jobba. Och i mitt yrke kommer man inte ifrån att jobba obekväm tid. Det är tur att det är otroligt roligt :) Det här var min första jobbhelg sen mitten av juli så jag var lite orolig för hur det skulle gå. Men det gick huuur bra som helst. Världens bästa helg. Superduperbra! Och bästa kollegorna! 


I fredags var jag med barnen på förmiddagen sen kom mamma och hämtade hem dom till björklinge när jag åkte iväg till jobbet. Dom var överlyckliga! K lördags innan jobbet var det skridskoskola och det gick inte alls bättre denna gång. Milian gick inte ens ut på isen. Så vi tror att vi skippar och betalar för resterande 10 ggr och ist åker när vi känner för det. Så kan lillbruttan få åka lite hon också. Efter det åkte vi ut till jälla på jälladagen. Hade vi haft lite mera framförhållning så hade det blivit en toppendag men det blev ist en fm med hormonrubbningar utan dess like. Så igår var det faktiska skönt att få åka till jobbet och bara släppa det som var på förmiddagen. Alla dagar är inte bra dagar. Idag efter jobbet åkte jag ut till björklinge där barnen var med mamma. Tobias jobbade lite extra så mamma var snäll och hjälpte till med barnen. Det blev även gomiddag - plankstek! Vi har ganska nyligen kommit hem. Tobias är och veckohandlar själv för första gången sen vi började med veckobudgeten. Ska bli väldigt spännande att se vad han hamnar på för summa och hur mycket han får med sig av det vi planerade. Haha. 



Skeptisk till allt nytt
Man fick klappa kalvar

Framtiden

Jag är sååå sugen på att börja plugga till barnmorska. Eftersom jag inte har så mycket erfarenhet så tror jag att mina chanser att komma in på utbildningen är väldigt liten. Så jag ska börja söka lite kurser (det är meriterande) nu till våren. Vecka 3 börjar en kurs som heter Amning och bröstmjölk som jag kommer att söka och hoppas på att få plats på. Sen vill jag hitta flera kurser inom vårdvetenskap som skulle vara roliga. Någon här inne som har några tips på kurs att läsa? 


Utflykt

Idag var Milian på sin riktiga långa utflykt med dagis. Dom gick enda till botan och tillbaka. Alltså ca 5 km, hur fantastiskt? Väl framme i botan hade dom dessutom mini röris så benen fick verkligen jobba idag. Inte nog med det så hade dom med sig lunch ut och hade picknick. Jag blir sååå glad av detta!! Exakt detta som jag önskar med en förskola. Imorgon har dom fotograferingen. Junelle hade med Lotta och alla dagbarnen idag ute i skogen/parken. Junelle hade varit lite småputt och ville inte alls skratta på bilderna så det blir spännande att se resultatet. Tydligen hade dom hållt på i 2,5 timme. 


Imorgon blir det en lite kortare dag för barnen och på fredag är dom lediga med mormor. Jag ska jobba heeeela helgen lång. 


Helgen

Denna helg har jag spenderat med mina barn. Tobias har varit i sin mammas stuga tillsammans med henne och sina 3 syskon. I lördags fm var det premiär på skridskoskolan för Milian. Det gick sådär. Han ville åka i ca 15 min sen när det väl började ville han inte längre. Han säger att han kommer vilja åka nästa gång men vi får se då. Det var iaf väldigt bra upplägg och jag tror att Milian såg att dom andra barnen inte heller kunde åka så bra. Han vill ju så gärnalunna åka, lillgubben. 

Häromdagen när vi cyklade till dagis så sa han "mamma det var länge sen vi var på en hockeymatch. Vi kanske kan gå på en snart". Gissa om jag blev glad? 

Efter skridskoskolan var det dags för kalas. Första kalaset som Milian blivit bjuden på genom förskolan. Pojken som fyllde år bjöd alla barn som var födda 2013, jätteroligt! Efter kalaset fick Milian välja vad vi skulle göra och han valde att vara hemma. Konstigt, hehe. Som vanligt. Så vi var hemma hela kvällen och lekte med grannpojkarna och barnen somnade tidigt. Idag har vi varit i lilla-uppsala-parken och efter det på Gränby och handlade en present till lilla Frans. Alltså bebiskläder! Det fanns otroligt mycket fint ju :) Sen åkte vi ut till lindbacken och spenderade resten av eftermiddagen med bebismys. Jag har nästan precis packat upp all mat inför veckan och klarade budgeten precis denna vecka trots tvättmedel, blöjor och hushållspapper/toalettpapper. Så nöjd! 

Förresten! I fredags fick jag hem Junelles overall och den var verkligen sååå fin. Och inte ens sprättad! Jag tänker att om man köper en overall som går att förlänga så gör man det innan man säljer den. Men tydligen inte. Så jag är såklart ännu gladare för det. Den var i stort sett i nyskick! ÄLSKAR VERKLIGEN TRADERA! Imorgon är vi lediga. Milian ska till öron-näsa-hals kl 09 och bli undersökt i halsen. Sen är resten av dagen oplanerad. Sov gott allesammans! 


Hur fin?
Lite stor är den ju men kommer bli perfekt i vinter och förhoppningsvis kan hon ha den nästa år också :)
Juste! Vi var på thuns i fredags. Jag hittade ett par skor som jag inte kunde motstå så nu kommer jag och Mille matcha i höst. Älskar Milles nya också som är fodrade, grymt bra ju!
Kalaskillen :)

FYND

Alltså jag har verkligen hittat en ny favorit - WISH! Finns ju hur mycket saker som helst typ gratis. Visserligen är det första gången jag beställer därifrån så jag vet inte vad det kommer hem för grejer, det återstår att se.


Sen får man ju inte glömma min gamla goding, tradera! Klickade hem en overall till Junelle igår som jag tänkt köpa när det blir tillräckligt med rabatt. Didriksons migisi dusty pink. Jag hade turen att klicka hem den för bara 400 kr! Känner mig nästan som ett barn på julafton :) Just nu håller jag på att buda på thermobyxor från pop till Junelle. Pop har så bra kvalitet så de brukar oftast vara bra andrahandsskick på deras grejer. Ska även kolla efter några billiga men bra regnkläder till Mille som han kan ha som extra. 

Någon som testat pops tunna ullmössor? Jag velar mellan att köpa sånna till barnen eller deras vanliga randiga i bomull? 

När hösten har kommit har det plötsligt blivit roligt att fixa hemma inne igen. I måndags fick jag nåt form av ryck och kom på hur jag ville göra i badrummet för att få lite mera ordning. Igår var det klart. Snabba ryck med andra ord. Vi tog med oss barnen och åkte till ikea efter middagen (rekommenderas inte att vara på ikea efter kl 19 med två barn under 4 år). När
Vi kom hem började Tobias skruva och igår när jag jobbade hade han gjort klart. Så idag var jag och barnen och köpte korgar till tvättmedel/blöjor samt en ny matta. Tänk vad det lilla kan göra mycket när det kommer till inredning. Nästa projekt blir att byta gardiner i vardagsrummet. Jag har hittat ett par rosa på åhlens som jag suktar efter. Sjukt fina. Sen måste jag ta tag i alla kökslådorna nästa vecka. Det är totalt kaos och ostrukturerat i dom! Sen är det garderoben och sist lekrummet och allt pyssel som ska organiseras om. Så jag har att göra på kvällarna den närmsta tiden.

Nu ska jag sova och ladda om för imorgon, sista passet på jobbet denna vecka. Imorgon efter jobbet ska vi göra en spännande sak, uppdaterar om det senare! Godnatt

Donnan som själv bestämmer vad hon ska ha på sig 😂

Skriv inläggstext 


Utgifter

Någonting som jag grubblar på dagligen är alla dessa utgifter som finns i våran vardag och som inte går att minska på. En stor sådan är maten. Allting vi handlar i matvarubutiken. Vi har hittills provat flera matkassar och det ena och det andra. Men allting vi testar ger oss skrämmande matutgifter varje månad. Nu har vi i 3 veckor provar en ny metod. En stenhård veckobudget som vi MÅSTE hålla varje vecka. Varje söndag skriver vi matsedel för HELA veckan och därefter en inköpslista. Då ingår ALLT, frukost, frukt, grönt, fredagsmys, blöjor mm. Våran budget är idag på 1500 kr och de första veckorna har gått väldigt bra. Då måste vi räkna med att inte kunna äta "lyxmat" och ekologisk varje dag. Vissa dagar blir det lite billigare och enklare än andra. Detta kommer att medföra en kostad på ca 6000 kr i månaden istället för ca 8000 som det var innan. Hur mycket pengar lägger ni ut i matvarubutiken varje månad?  Låter detta rimligt för en familj på 4 personer? 


I övrigt har vi haft en skön och händelserik helg. Vi har varit i björklinge och badat typ hela helgen. I fredags firade vi morfars födelsedag, i lördags var vi på ett fantastiskt dop för mitt kusinbarn och idag har vi varit på den årliga höstmarknaden i ulva kvarn. Lika mysigt som alltid. Och däremellan badat x flera i spabadet i björklinge. Milian har säkert badat 10 ggr!  Helgen avslutades i Tierp hos svärfar och Marie med lite grillat! Tobias har varit i Öregrund och jobbat hela helgen och nästa helg ska han också bort. Tråkigt men samtidigt mysigt att få vara själv med barnen. Imorgon väntar ny arbetsvecka som ser ut ungefär som föregående, mån-torsdag. 



STOLTHET

Det här med förskola och inskolningar har inte varit någonting roligt för mig/oss. Jag har haft så mycket oro och funderingar sedan Milian började sin första förskola. Ett tag var jag nästan inne på att bli dagmamma och ha barnen hemma på heltid! MEN nu känns det helt plötsligt så bra. Inskolningen på ugglan var jobbig till en början men det släppte ganska snart och blev väldigt bra. Då började jag ist oroa mig över hur länge det skulle få vara så bra. Och så fortgick det hela terminen. Nu vet vi hur det kommer att se ut den närmsta tiden och det känns sååå tryggt. 


Jag är såå otrolig stolt över hur min blyga och försiktiga lilla kille helt plötsligt har blivit redo för att vara på förskola. Åtminstone så förstår han nu varför han måste det. Från att BARA ha lekt med i stort sett en kompis på ugglan till att nu ha skaffat sig flera helt nya kompisar som han aldrig har träffat förut. När vi kommer till förskolan vill han själv gå ner i källaren och lämna sina kläder och väska och sen säga hejdå vid dörren. Förut var han JÄTTENOGA med att allting skulle med hem från förskolan. Vi fick inte ens lämna kvar ombyteskläder. Nu är det mera "mamma, det gör ingenting vi kan ta det imorgon", om vi råkar glömma nånting kvar. När vi tar sovmorgon så tjatar han nästan direkt på morgonen om att få åka till dagis. När vi kommer och hämtar honom visar han stolt upp vad han har gjort och berättar stolt vad han ätit och om han lärt sig något nytt. Han är mest stolt när han berättar om sina nya kompisar. Jag blir alldeles gråtfärdig när jag cyklar därifrån på morgonen för att han blivit så stor och förståndig. Vi har pratat väldigt mycket på sista tiden om att vara en bra kompis och hur man är det. Hur man leker med fler än en kompis samtidigt och hur viktigt det är att alla kompisar från vara med. Ingen ska vara ensam. Junelle fick en jättebra bok i present av farmor som vi har läst nästan varje kväll i 2 veckor. Och han verkar förstå vad boken handlar om. 

Ett exempel på detta var häromdagen när hans bästis var över och lekte och ville gå hem. Då sa Milian: "Men snälla, kan du inte stanna? Det är inte lika roligt att leka utan dig". Så söt! Ett annat exempel var i veckan när Milian lekte med en av grannarna och en annan granne kom in och frågade om han fick leka med grannen som Milian redan lekte med. Då sa Milian "Vi kan leka alla 3, jag vill också leka med er". Och det där med att leka 3 är inte alltid lätt men det gäller att vara närvarande som förälder och förklara för barnen hur dom ska göra för att alla ska trivas. Det är jätteviktigt för ett barn att lära sig det. Som mycket annat. Och som förälder kan man inte göra mer än sitt bästa! 

Med andra ord så är jag riktigt jävla stolt över min underbara son ❤️




RSS 2.0